Strejf af øKO-lykke 🍀

Lyden af hundebjæf, livlige høns og kvidrende eksotiske volierefugle rammer os som det første, da vi stiger ud af bilen på gårdspladsen på det økologiske landbrug, Haugaard i Vojens. Græsset er grønt, forårssolen skinner svagt og datoen siger Stor bededagsferie og bondegårdsretreat! En dame i arbejdstøj dukker op i det fjerne. Det er Jette, gårdens topenergiske “bondemand”; der driver hele pibetøjet med 500 økologiske malkekøer, høns, hunde og afgrøder fra de omkringliggende marker. Hun hilser os velkommen på klingende sjællandsk, der afslører, at hun har trådt sine barnesko et helt andet sted…

Royal bolig med alt hvad man kan ønske sig!

Vi skal tilbringe en enkelt nat på den økologiske bondegård, og bliver sammen med vores netop ankomne venner, præsenteret for den rigeligt store lejlighed på hovedgården, der skal være vores bolig i denne miniferie. Og der mangler absolut intet! Billard, boblebad, aktivitetsspil og fine hyggelige værelser med udsigt ud over det sønderjyske terræn. Den omkringliggende have rummer ejendommelige træer, hestefold, hønsegård, naturlegeplads, bålhytte og opvarmet swimmingpool i årets varme måneder. Helt perfekt!
Gården var i fordums tid royal landevejskro, hvor Frederik den 7. yndede at komme forbi til en velsmagende omgang brændevin. Det var faktisk på hans befaling, at der altid var gode flasker på lager til hans spontane besøg. Hans håndskrevne spiritusbevilling eksisterer stadig i glas og ramme på én af Haugaards vægge.

Ko-drivning

Vi forlader den royale bygning og bliver de næste par timer taget ud på en interessant rundvisning på gårdens 600 hektar jord. Her møder vi alt fra nyfødte kalve og kåde tyre til gårdens gigantiske malkeapparat, der mest af alt minder om en karussel i slowmotion. Børnene er begejstret, overvældet og springer straks til da bondedamen tilbyder deltagelse i ko-drivning. Køerne skal på græs efter, at de i ugevis har opholdt sig inde i den kæmpemæssige hal. Nu skal de ud i den friske luft og spise gule sprøde mælkebøtter og vitaminrigt græs. At skifte almindeligt foder ud med friskt grønt græs gør en stor forskel for både kvalitet og smag, fortæller gårdejeren, Jette.

Tilbage til ko-drivningen. Vores 5-årige søn, August, går til den med stor iver og udvikler sine egne fugleskræmselsfakter. De kan skræmme selv den største ko, forsikrer han! Råb og klap skal der også til, og snart er de første 300 køer kommet videre i dagens program.
Det er fantastisk at være i dette landbrugsmekka og komme i kontakt og berøring med både store og små køer. De kære kalve er næsten ikke til at stå for; bambiøjne og lækker blød pels holder os til kalveområdet i lang tid.

Den smukke og den barske virkelighed

Mens vi allermest fordybet i kalvenes verden, kommer Jette løbende og bebuder kalvefødsel. De vordende køer holder til på et lille område for sig selv, og da vi når frem, ligger der ganske rigtigt en ko i mudderet og er i fuld gang med at kælve. Jette påfører kalvens ben, der er på vej ud, nogle kæder, og så er det ellers bare med at trække og lægge kræfter i. Vores venners og vore egne børn lægger ud, men kalven sidder temmelig godt fast. Så først med hjælp fra fædrene lykkedes det at få ungen ud og levende til verden. En fin kalv ser dagens lys og i det samme bryder forårssolen for alvor frem. Vi navngiver den, som det naturligste, Sunshine!

Denne fødsel, denne stærke begivenhed kommer til at gå over i historien for os alle! De færreste bymennesker kommer i nærheden af en dyrefødsel, men det er naturligvis og heldigvis, hvad man kan opleve på en bondegård. Vores børn fik på denne dag en helt enestående autentisk og i den grad gavnlig indsigt i, hvordan dyrene, menneskene, ja verden fungerer. Dagen efter besøger vi vores lille Sunshine i sin kalveindhegning, og den ser ud til at trives. Den strutter af nyfødthed med vaklende bevægelser og lidt skræmte blikke, mens den putter sig i høet. Den er knapt et døgn gammelt og helt alene. Haugaard er et produktionslandbrug, og ligesom på konventionelle landbrug, adskilles kalv og moder efter få timer. Det virker måske lidt råt på den besøgende, der er ankommet med bonderomantiske forventninger, men dette er vilkårene.
Efter at have besøgt den nyfødte konstaterer vi desværre i indhegningen længere henne, at én af de lidt ældre kalve har det svært dårligt. Den ligger fladt ned med åbne øjne og uden nogen tegn på aktivitet. Kalvepasseren konstaterer, at hjertet stadig slår, men at den er holdt op med at trække vejret. Den går bort kort tid efter, og vi kan ikke andet end blive lidt bedrøvede midt i den ellers berusende kalveatmosfære.
For en gårdejer nytter det dog ikke noget at lade sig følelsesmæssigt påvirke. Jette pointerer, at det for hende ikke kan betale sig at sætte alle sejl til for at holde liv i en lille kalv. Hun bruger 1000 kr. på at opfostre kalven med mælk og sælger den videre for 800 kr. Så i virkeligheden er det ikke nogen god forretning for en forretningsdrivende.

Grøn magi!

Udover malkning, ko-drivning, fødsel og død er bondegårdsweekenden også krydret med andre ingredienser. Eksempelvis kørsel i en gigantisk John Deere traktor med tvillingehjul, hvilket skaber stor begejstring for både små og store traktorentusiaster. Vi kommer ligeså op på ryggen af både gårdens ATV, pickup truck og de skønne shetlandsponyer, der græsser i gårdens forhave. Vores grillede måltider indtages i den fine bålhytte tilsat et par nysgerrige muhende besøg af de utålmodige vordende køer, som uden tvivl undrer sig over vores aktivitet og tilstedeværelse lige ved siden af barselsgangen. Det er max hyggeligt, og et ophold, der på et døgns tid udvikler sig til en bondegårdsoplevelse i topklasse. Den får 6 stjerner ud af 6 mulige.
Den energiske gårdejers engagement og gode humør kombineret med skønne, autentiske og horisontudvidende oplevelser om det virkelige liv på landet gir os strejf af lykke fra start til slut 🍀

FAKTA:

Haugaard er et produktionslandbrug, der blev omlagt til økologi i 1998. i dag er der 500 malkekøer + opdræt og 600 ha jord, hvoraf de 300 ejes af gårdejeren.

Første etage i den gamle stuehus fra 1825 indeholder 5 værelser, med plads til 11 overnattende. Pris pr voksen er 400 kr og pr. barn 200 kr

———————————————————————————————–

Jette Jacobsen, landmand og bondegårdsansvarlig
Ribevej 75, Gabøl
6500 Vojens
Mobil: 4016 9017
E-mail: jette@hauggard-ko.dk

Læs mere på; http://www.haugaard-ko.dk

 

 

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *