En spirende perle i Middelfart

Småt, men godt er det første ord, der rammer mig, da jeg træder ind ad døren til den bæredygtige virksomhed Micro Greens Danmark. Den er lokaliseret i et industrikvarter i udkanten af Middelfart, men har også mindre afdelinger i Ishøj og Hobro. Lokalerne bugner af spirer og frø, og længere inde i bygningen aner jeg de vertikale haver, hvor planterne frodigt står badet i lys.

En sød ung mand byder velkommen og det viser sig at være administrerende direktør for Micro-Greens Danmark, Alex Pichardt. Han er en mand af mange ord, og jeg bliver hurtig fyldt med interessante informationer om denne lille bæredygtige perle. Der produceres alle former for mikrogrønt, frø og planter på stedet, lige fra ærteskud, den gamle mormorblomst tagetes til den populære amerikanske sundhedstrend hvedegræs. I alt kan de producere cirka 5500 forskellige slags mikrogrønt og urter. Det sidste nye skud på stammen er dyrkningen af jordbær, som der er ved at etableres et samarbejde omkring. Med andre ord, så emmer stedet af sundhed i verdensklasse.

 Bæredygtig passion

Alex Pichardt er til daglig kok på restaurant Generalen ved Tranekær slot på Langeland, og driver denne 2 år gamle virksomhed sammen med 3 andre i sin fritid. Mark Kristensen og Anders Lunden er produktionsansvarlige og Hjalmer Van Der Buchwald er salgs-og markedsføringsansvarlig. De er alle i alderen 24-26 år, så et særdeles ungt team.  Deres grønne fingre er især på arbejde i weekenden, hvilket betyder, at det sociale liv lørdag, søndag er skiftet ud med planteproduktion. Så alt imens kammeraterne mødes i festligt lag, så kører de unge Micro-Greens mænd på med en benhård arbejdsmoral. Disciplin, respekt og engagement er et must for at kunne være en del af dette team, – og de gør det med stor glæde.  Micro-Greens er blevet deres passion og livsdrøm, som de investerer alt i for at udvikle og implementere i danskernes bevidsthed.

Alex Pichardt udtaler;

Vi er gået all in på alle måder. Både indsatsmæssigt, men også i forhold til bæredygtighed. Hele vores produktion fra start til slut er eksempelvis bæredygtig” Lige fra mulden, som er knuste kokosskaller, til hampeunderlaget og til potterne og kasserne, som er i bæredygtigt materiale. Det er meget vigtigt for os, at holde os til den bæredygtige linje, da det udover at gavne miljøet, også øger smagen, kvaliteten og sundheden i planterne.”

Det er imponerende fakta, da det normalt er meget svært som virksomhed, at få fyldt hele den grønne værdikæde op. Men det har, som vi hører, nærmest kun fordele.

 

Pandemiens positive effekt

Virksomheden har, ligesom de fleste andre, været udfordret af pandemiens nedlukning.  Fra at have en række restauranter som faste aftagere, lige fra den lokale kro til Noma i København, så har de i de i løbet af pandemien haft reduceret salg. Dette har dog imidlertid givet tid og overskud til at tænke i forretningsudvikling og alternative veje, for at få budskabet ud om deres sunde spirer og urter.

”Meny er blevet den første supermarkedskæde, der sælger planterne i deres grøntafdeling, og hvordan det udvikler sig er vi rigtig spændte på. Desuden så arbejdes der generelt på at udvide et direkte salg til den private kunde og i det hele taget øge bevidstheden om eksistensen af mikrogrønt. Sidst men ikke mindst har vi en del nye produkter på tegnebrættet, som vi vil udvikle på. Mikrogrønt er jo en SUPER FOOD, hvilket vil sige at det er næringstæt, derfor kan det med stor fordel anvendes og indgå i andre produkter.”, beretter Alex. Hvilke produkter det drejer sig om, er dog indtil videre en forretningshemmelighed.

Selvforsyning og super sundhed 

Micro-Greens lægger i tråd med økologi og bæredygtighed også særligt stor fokus på selvforsyning. ”Vi vil gerne bidrage til selvforsynings-vejen, hvor man fremdriver sine fødevarer selv. Og vores spirer er supernemme at dyrke for kunderne, udtaler Alex”

Spirerne placeres i vindueskarmen eller på køkkenbordet, og efter 14-18 dage, så er der lækre ingredienser til salaten eller andre retter. Det er nemt, enkelt og yderst sundt. At indtage en håndfuld spirer, svarer vitaminmæssigt til at spise et broccoli. Det siges, at mikro-grønt indeholder op til 40 procent mere næring end almindelige grøntsager, heriblandt mineraler som folinsyre, antioxidanter, magnesium, kalium, folat, aminosyrer samt A, B, C, D og E-vitaminer. Det er intet under, at disse levende vitaminer allerede er blevet en integreret del af folkekøkkenet på forskellig vis.

”Vi har kunder, der eksperimenterer en del med anvendelse af disse super sunde spirer, lige fra juiceproduktion til shots, olier, pesto og urtesalt, kun fantasien sætter grænser”

En plante som hvedegræs er meget populært som kosttilskud, idet det er en af de rigeste kilder til klorofyl. Planten har længe været populær i USA, og herhjemme er den også ved at gøre sit indtog. Hos Micro-greens kan du både købe hvedegræsfrø eller de færdigdyrkede spirer.

Klimatopmøde, Light-festival og grønne foredrag

Micro-Greens ligger inde med en masse knowhow om både spirerne, men også om dyrkningen og andre forhold set i det grønne lys. Dette vil de gerne videreformidle og har med stort spirende engagement deltaget i både Kolding Light Festival, der ligger i november/december måned. Det nyetablerede klimatopmøde i Middelfart fik også en grøn bid af Micro-Greens i 2020 og sidst, men ikke mindst, har grønne Ted Talks været på programmet. Micro Greens gør uden tvivl en stor indsats, indenfor deres metie i forhold til den grønne omstilling. De vil gerne udbrede, formidle og få danskerne til at tage mikrogrønt til sig. Det er nemt og bekvemt og de håber at det bliver en stor og vigtig del af folkesundheden

Info:

Micro-Greens Danmark
Langelandsvej 12
5500 Middelfart
www.micro-greens.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *