Klimakrisens absurditet

Jeg er lige gået i seng og putter mig under dynen. Pludselig slår det mig, at jeg faktisk er omfavnet af fjer. Inde bag 2 lag bomuldsstof befinder der sig et væld af fuglefjer, som varmer mig hver nat året rundt. Under mig en træseng og børnenes træsenge ved siden af igen. Inden jeg lagde mig under dynen, tilbragte jeg aftenen i vores uldsofa med benene oppe på et arvestykke af en rokokopude i læder….
Sådan cirka 75 % af vores interiør består af træ og ligeså gør gulve, døre og karme. Fjer, bomuld, uld, træ og læder…. naturen danner rammerne og giver mig komfort i min bolig.
Størstedelen af vores tøj består også af bomuld eller uld og vores fodtøj af læder. Vi åbner vandhanen og får ( stadig ) det reneste vand ind fra naturens vanddepoter. Og når muligheden er der, så kan jeg sætte mig ned i vores have i vores træhavemøbler og læse en avis, som er udvundet af træ. Og jeg kunne blive ved…

En meget stor del af vores liv er baseret på naturmaterialer. Vi er fuldstændig afhængig af naturen, og hvad den kan tilbyde os af goder. For slet ikke at tale om kosten, som den primære faktor for vores overlevelse…

Desværre er status forandringer og kaos i naturen og klimaet. Jeg tror, at mange af os har glemt, hvilken rolle naturen i bund og grund har. Ikke kun kosten er på spil. Ikke kun kødet skal udskiftes med insekter, men også rammerne er måske i fare… For hvad gør vi, når ressourcerne på et tidspunkt er blevet små og udtømte? Vi kan jo ikke holde varmen året rundt i syntetiske materialer og udelukkende omgive os med plastik…
Nu er der nok heldigvis lang tid til, at bestanddelen af får og træer svinder ind, men med øget befolkningstilvækst og tiltagende klimaforandringer med tørke, regn, kulde og jordskælv på steder vi ikke før har set, bliver vi stadig udfordret i fremtiden… Det er bekymrende.

Klimakaos

Ny forskning tyder på, at den globale opvarmning vil betyde, at vi med tiden må sige farvel til iskappen højt mod nord og sige goddag til et kaotisk klima her i Norden. Havstrømmene som transporterer varmt vand og vejr op syd fra vil blive svækket og det vil forandre livet i havene. Ligeså vil det køligere klima påvirke vores landklima, natur-og dyreliv, så der bliver vendt og ned på alting.
Den danske digter og forfatter Henrik Nordbrandt har altid følt, at verden var et usikkert sted. Vi har altid mishandlet hinanden og kloden, siger han, og han fravalgte derfor af samme grund i mange år at stifte familie. I sine digte behandler han klimaforandringerne og skriver blandt andet “At sætte et barn i verden er mord”. Der er jo ikke plads til os alle, forklarer han. Afrikanerne bruger tonsvis af penge på at komme herop i en gummibåd ( hvis de altså når så langt ), og samtidig bruger vi masser penge på at komme bekvemt ned i varmen for en stund. Absurd!
Når klimaforandringerne gør store dele af verden ubeboelig og især Afrikas befolkning vokser, så søger folk andre steder hen. Antallet af klimaflygtninge vil fortsat stige, vi har kun set begyndelsen…. Men hvor skal vi alle være, og hvilke vilkår kommer de kommende generationer til at leve under? Skal vi i bedste Trump-stil insistere på at bygge en mur rundt om Europa?, Danmark? Hytte vores eget skind og forsøge på at bevare stumperne af velfærdssamfundet?
Og hvad så, hvis naturen til den tid har ændret sig så meget, at Danmark som landbrugsland med vildt i skovene og torsk i havene ikke længere er at finde. Hvad gør vi så? Jeg tror ikke, at der er nogen umiddelbare svar eller løsninger andet end massiv forebyggelse, for konsekvenserne er intet mindre end uoverskuelige…

Vi er i lommen på moder jord, uden hende har vi intet. Natur og mennesker er ikke to differentierede begreber. Mennesket er et pattedyr og en del af naturen, og vi skal sætte pris på og kæmpe for det stadig velfungerende økosystem, som vi er en del af.
Vi skal sætte pris på og sende gode tanke til moder Jord, naturen, økosystemet, næste gang vi putter os under dynen, slænger os i sofaen, læser en avis og drikker vores kaffe. Uden alle disse goder havde vi en sølle eksistens.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *